• Hobby Komputery i sieć
  • Kopia bezpieczeństwa on line -wasze opinie

Pomoc, porady, modding, webmastering, grafika. To wszystko w tym dziale.

Kopia bezpieczeństwa on line -wasze opinie

Postprzez Donek » Pn, 4 października 2010, 22:53

Witam. Jestem tu nowy i nie bardzo jeszcze ogarniam to forum ;D
    Mam taki dylemat. Kupiłem ostatnio nowy komputer (stary sie spalił) i postanowiłem ze będę robił kopie bezpieczeństwa on line.
    Na starym komputerze robiłem na dysk, ale nie wiele z tego zostało :rotfl:
    Może ktoś z Was używa jakiegoś programu do tworzenia kopii bezpieczeństwa i moze mi poradzić.
    Czytałem trochę w sieci ale myśle ze opinia kogoś kto używa takiego programu będzie kluczowa w tej kwestii.
    Donek
    Rzadko na forum

User

Punkty reputacji: 0

Reklama

Reklama na forum

Postprzez Woshino » Wt, 5 października 2010, 14:14

No niestety robienie kopii na dysku jest równie sensowne i bezpieczne jak nie robienie żadnej kopii.
    Ja osobiście uważam, że jedynym dobrym i pewnym rozwiązaniem jest korzystanie z backupu online. I mam nadzieję, że nikt nie zacznie udowadniać wyższości jakichś dziwnych kombinacji sprzętowych, w których normalny i szary użytkownik komputera nie jest w stanie się połapać. Bo niestety gdy sam szukałem skutecznego rozwiązania problemu kopii bezpieczeństwa to głównie słyszałem rady mniej lub bardziej domorosłych informatyków proponujących kupowanie jakichś dziwnych sprzętów zewnętrznych i tworzenia bóg wie jakich programów żeby to się kupy trzymało ;/
    Woshino
    Czasami na forum

User

Postprzez Donek » Wt, 5 października 2010, 17:36

Dzięki za odpowiedź. Najlepszym rozwiązaniem jest tworzenie kopii bezpieczeństwa on line. Jednak nadal nie wiem jaki program do tego bedzie odpowiedni i w pełni zabezpieczy moje dane. Proszę o podpowiedź :)
    Donek
    Rzadko na forum

User

Postprzez Smoog » Wt, 5 października 2010, 19:21

Panowie najlepsza opcja to postawienia w domu serwera i dać auto kopię. Fakt tu już są koszty, chociaż komputer pod serwer to koszt 6 zł nie trzeba lepszej maszyny i tylko dysk większy dokupić. Można też kupić sam dysk spiąć w macierzy i w harmonogramie zapisać auto backup. To kolejny świetny sposób. Co do online to po pierwsze nie masz gwarancji czy pewnego dnia dany hosting po prostu nie zniknie z sieci. Oprócz tego admini tych serwerów mogą przeglądać twoje dane. W moim wypadku to problem bo mam na komputerze dane klientów i podobne. Stosuje sposób z serwerem, do starego komputera dokupiłem dysk 500 GB i wgrałem oprogramowanie serwerowe i cieszę się własnym serwerem z kopią danych raz na dwa dni.

Z online to słyszałem dobre opinie o:

http://www.msejf.pl/
    https://www.ibard24.com/pl
    http://www.databunkier.com/

Kolega korzysta z :

http://rsync.net/ i sobie chwali.
    Bystry mężczyzna + bystra kobieta = romans, bystry mężczyzna + głupia kobieta = miłość.
    Głupi mężczyzna + bystra kobieta = małżeństwo, głupi mężczyzna + głupia kobieta = ciąża.
    Smoog
    Weteran PoMęsku

Administrator

Status związku: zajęty
    Punkty reputacji: 409

Postprzez Woshino » Śr, 6 października 2010, 16:56

Cypek twoja propozycja jest naprawdę ciekawa tylko, że wiele osób chciałoby beż żadnych kombinacji po prostu zabezpieczyć swoje pliki. Ja korzystam z BitBanku i przynajmniej jestem spokojny, że gdy coś się stanie to najważniejsze dokumenty są zabezpieczone. A posiadanie dodatkowe sprzętu nie przekonuje mnie jeszcze z jednego powodu. Wirusy. Raz już zdarzyła mi się sytuacja, że jakiś jeden paskudny robal przelazł na wszystkie komputery w domu. Żaden program z zainstalowanych w domu sobie nie poradził więc na szybko trzeba było wykonać równoczesne czyszczenie i zastawianie systemu od nowa na wszystkich sprzętach. Koszmar.
    Woshino
    Czasami na forum

User

Postprzez Przemo » Śr, 6 października 2010, 17:25

O kurcze, nie wiedizałem, że istnieją strony umożliwiające takie rzeczy. Ja ważne pliki trzymam na swoim serwerze..
    Polecamy wszystkim darmowe Ogłoszenia Jasło
    Przemo
    Stały użytkownik

User

Mój automibil: brak

Postprzez Donek » Śr, 6 października 2010, 17:36

Woshino napisał(a):Ja korzystam z BitBanku i przynajmniej jestem spokojny, że gdy coś się stanie to najważniejsze dokumenty są zabezpieczone.

O to jakaś nowość ? Możesz mi przybliżyć ten program? Czy trzeba wykonywać kopie całego systemu, czy można pojedyńczych plików?
    Donek
    Rzadko na forum

User

Postprzez Woshino » Cz, 7 października 2010, 19:10

Hehe, wydaje mi się, że tego rodzaju programy istnieją już od dawna. Ale konkretnie ten to chyba coś stosunkowo świeżego.
    Samemu określasz jakie pliki lub katalogi chcesz wysłać na serwer. Możesz zarówno ustawić jednorazowe zadania i wtedy o określonej godzinie wybrane dokumenty zostaną wysłane albo wybrać opcję stałej archiwizacji określonych katalogów/plików i zapomnieć o tym programie do chwili potrzeby zmiany lub odzyskania utraconych danych. Możesz np. ustalić, że codziennie o określonej godzinie dane mają zostać wysłane na serwer i program w odpowiednim momencie, działając sobie w tle wykona zadanie.
    Woshino
    Czasami na forum

User

Postprzez Donek » Pt, 8 października 2010, 00:50

Dzięki Wosino za odpowiedź . Wchodziłem na stronę BitBanku i muszę powiedzieć ze wszystko mnie przekonuje by założyć konto u nich. Mam tylko dylemat czy założyć konto 1GB za free czy od razu wykupić licencje 15GB . Nie wiem po prostu czy 1 GB nie będzie za mało. Proszę o odpowiedź .

Ps . A bardzo fajny konkurs na tej stronie mają :) Polecam
    Donek
    Rzadko na forum

User

Postprzez Woshino » Pt, 8 października 2010, 14:22

Hehe, konkurs mają świetny. Ja mam przy nim mam niezły ubaw.

Myślę, że spokojnie możesz założyć konto 1GB i przetestować. Wykupić wyższy pakiet możesz w każdej chwili. Poza tym chyba nie zamierzasz od razu robić kopii całego dysku więc najniższy pakiet może być dobrym rozwiązaniem na początek. Poza tym ja osobiście uważam, że zawsze gdy masz możliwość coś przetestować beż żadnych wydatków to warto. Najwyżej stracisz tylko trochę czasu ale będziesz wiedzieć na czym stoisz. Mi jak na razie 1GB cały czas wystarcza.
    Woshino
    Czasami na forum

User

Postprzez Donek » So, 9 października 2010, 22:35

Woshino.Bardzo mi pomogłeś. Zainstalowałem sobie ten program i jak na razie działa bez zarzutu. Licencje wziąłem na razie 1GB tak jak polecałeś. Zastanawiam się jednak nad tym co napisał Cypek :
    Cypek napisał(a):Oprócz tego admini tych serwerów mogą przeglądać twoje dane.

Czy na pewno tylko ja bede miał dostep do tych danych.?
    Prosze o odowiedź
    Donek
    Rzadko na forum

User

Postprzez Smoog » N, 10 października 2010, 09:31

Wiesz teoretycznie nie mają prawa. W praktyce przecież mają dostęp do serwerów. Tylko w sumie mają miliony userów więc nie wiem czy im się chce :P
    Bystry mężczyzna + bystra kobieta = romans, bystry mężczyzna + głupia kobieta = miłość.
    Głupi mężczyzna + bystra kobieta = małżeństwo, głupi mężczyzna + głupia kobieta = ciąża.
    Smoog
    Weteran PoMęsku

Administrator

Postprzez Przemo » N, 10 października 2010, 11:31

No właśnie ciekawe czy zaglądają do tych danych, ja się zgodzę z Cypkiem, że jak mają tylu userów to ani nie patrzą. Tylko zbijają kasiorkę :D
    Polecamy wszystkim darmowe Ogłoszenia Jasło
    Przemo
    Stały użytkownik

User

Mój automibil: brak

Postprzez Woshino » Cz, 14 października 2010, 14:42

Bądźmy szczerzy, nie mówimy tu o osobach, które udostępniają swój serwer dla rozrywki. Mamy do czynienia z zalegalizowaną firmą, która posiada określony produkt oraz oferuje pewien zakres usług. Zarówno osoby prywatne jak i inne firmy dokonując zakupu zawierają pewną umowę, która zobowiązuje. Taka firma nie może pozwolić sobie na coś takiego jak grzebanie w danych swoich klientów. Nie zapominajmy, że celem każdej jednostki gospodarczej jest uzyskanie jak najwyższego dochodu i jak najdłuższe utrzymanie się na rynku. Poza tym sprawa baz danych jest uregulowana prawnie przez ustawę z dnia 27 lipca 2001 roku o ochronie baz danych. Nie wiedzieliście o tym?
    Woshino
    Czasami na forum

User

Postprzez Smoog » Cz, 14 października 2010, 15:05

Wiedzieliśmy doskonale, ale poszukaj w google ile było takich przypadków.
    Smoog
    Weteran PoMęsku

Administrator

Następna strona

Powrót do Komputery i sieć