• Sport Sporty ekstremalne Kulturystyka
  • Problem przy pompkach

Treningi, plany, zdarzenia. zadbaj o właściwą rzeźbę ciała.

Problem przy pompkach

Postprzez Adagros » Wt, 11 stycznia 2011, 16:49

Chłopaki mam głupi problem, nie potrafie robić pompek. Jestem silny, kiedyś ćwiczyłem na ławeczce ze sztangą ale nigdy nie robiłem pompek. Jest to moja pięta Achillesowa. Jak dojde do 10 klasycznych pompek wymiękam i mam ręce jak z waty. Dodam, że robie je prawidłowo. Troche głupio się z tym czuje, może mam nierozwinięte jakieś mięśnie?
    "Co masz zrobić jutro zrób dzisiaj, co masz do zrobienia dzisiaj zrób teraz".
    Adagros
    Weteran PoMęsku

Zasłuzony

Punkty reputacji: 56

Reklama

Reklama na forum

Problem przy pompkach

Postprzez dbamian » Wt, 11 stycznia 2011, 17:49

Moze twój mięsień, który jest używany podczas robienia pompek jest słabo rozwinięty...
    "They can all get f*cked, just stay true to you..." ~Eminem
    dbamian
    Często na forum

User

Punkty reputacji: 0

Problem przy pompkach

Postprzez Elegante » Wt, 11 stycznia 2011, 20:49

A może po prostu warto ogólnie zacząć pompki robić codziennie ;) i wytrzymałość po prostu wyćwiczyć :) zacznij od tych 10 pompek robionych codziennie po kilka razy w ciągu dnia :) potem, gdy już nie będziesz czuć zmęczenia dorzuć jedną- dwie i dalej ćwicz :) rób pompki tak długo, aż nie osiągniesz takiego poziomu, który cie będzie satysfakcjonował. Sam ćwiczyłem tą metodą i obecnie jestem w stanie bez przerwy zrobić 50 pompek :) i to w sumie bez jakiegoś przeogromnego zmęczenia.
    "Największym przegranym jest ten, kto nie podejmuje walki."

"Nie bój się dużego kroku - dwoma małymi przepaści nie przeskoczysz."
    Elegante
    Weteran PoMęsku

Redaktor

Mój automibil: Rodziców :P
    Punkty reputacji: 281

Problem przy pompkach

Postprzez Adagros » Wt, 11 stycznia 2011, 20:52

Jakie mięśnie pracują głównie przy pompkach? To nad nimi popracuje ;) A może przy robieniu pompek przeszkadza mi też astma? Oprócz w bieganiu nie przeszkadza mi w niczym. Po pompkach mi się ciężko oddycha, może też źle przy tym oddycham? Elegante czekam głównie na twoją odpowiedź ;)
    Adagros
    Weteran PoMęsku

Zasłuzony

Problem przy pompkach

Postprzez Polanosiu » Wt, 11 stycznia 2011, 23:03

Jeśli nie regularnie oddychasz to organizm (mięśnie też) są nie dotlenione, co może mieć wpływ na wytrzymałość, staraj się równo oddychać. Pamiętaj że przy podnoszeniu ciężaru ( w tym przypadku ciała) robisz wydech a przy opuszczaniu wdech.Widziałem wielu koksów którzy sporo wyciskali na ławeczce czy na "bika" a przy pompkach wymiękali, wiec po prostu ćwicz ćwicz i ćwicz a będzie lepiej:P
    Polanosiu
    Weteran PoMęsku

Moderator

Mój automibil: Fiat Stilo
    Status związku: zajęty
    Punkty reputacji: 111

Problem przy pompkach

Postprzez Elegante » Śr, 12 stycznia 2011, 19:20

Ogólnie rzecz biorąc przy pompkach pracuje głównie górna część ciała, choć napięte są w zasadzie mięśnie całego ciała. Spróbuj utrzymać się w pozycji do pompki z wyprostowanymi rękami przez 30 sec to zrozumiesz co mam na myśli ;) Siłownia może tu nie wiele zdziałać, gdyż tu przy ilości pompek chodzi właśnie o wytrzymałość mięśni, a nie o ich siłę. W zasadzie ilość zrobionych pompek jest jednym z lepszych mierników wytrzymałości mięśniowej całego organizmu (nie mam tu na myśli wytrzymałości tlenowej, z którą mamy do czynienia przy aerobach).

Nie znam lepszego sposobu na wyrobienie sobie wytrzymałości przy pompkach jak po prostu ich robienie. W różnych porach dnia, w różnych kombinacjach - raz nogi na podwyższeniu, raz ręce, raz dłonie szerzej niż barki, raz dłoń na dłoni. I tak seriami po 10 w ciągu dnia zrobisz ich koło 50 -60 na początku :) po jakimś czasie dodawaj powtórzenia i ilość pompek, które dasz radę zrobić magicznie się zwiększy ;)

Tak jak radzi Polanosiu : "Ćwicz, Ćwicz i Ćwicz, a będzie lepiej" ;)

Elegante
    Weteran PoMęsku

Redaktor

Problem przy pompkach

Postprzez Adagros » Śr, 12 stycznia 2011, 19:46

To biore się do roboty ;) Od jutra zaczynam robić. Jedno pytanie - jak będe je robić codziennie to mogę przemęczyć mięśnie? Może lepiej ćwiczyć co drugi dzień?
    Adagros
    Weteran PoMęsku

Zasłuzony

Problem przy pompkach

Postprzez Polanosiu » Śr, 12 stycznia 2011, 19:53

Co masz zrobić jutro zrób dziś;D
    Możesz śmiało ćwiczyć co dziennie.
    Polanosiu
    Weteran PoMęsku

Moderator

Mój automibil: Fiat Stilo
    Status związku: zajęty
    Punkty reputacji: 111

Problem przy pompkach

Postprzez Adagros » Śr, 12 stycznia 2011, 23:28

Nieraz nie da się wszystkiego zrobić jednego dnia ;) Ok, to codziennie będe robić. Mój cel to dojście do 50 pompek :D Dzięki za pomoc.
    Adagros
    Weteran PoMęsku

Zasłuzony

Problem przy pompkach

Postprzez Elegante » Cz, 13 stycznia 2011, 00:36

Jeśli będziesz zaczynać od tych 10 to rób codziennie po 10 pompek po wstaniu z łóżka rano, po przyjściu ze szkoły/przed obiadem, przed położeniem się do łóżka. Przez pierwszy tydzień tyle starczy i pod jego koniec powinieneś czuć zmianę ;) powinno ci iść łatwiej i z mniejszym zmęczeniem;) a gdy będziesz się czuł na siłach to rób te trzy razy dziennie po dwie serie pompek po 10 ;) z minutową przerwą między seriami ;) i dasz radę - potrzebna jest tylko wiara we własne siły i samodyscyplina - dokładnie tak jak w przypadku każdej formy doskonalenia siebie, swojego ciała i swojej psychiki :)

Elegante
    Weteran PoMęsku

Redaktor

Powrót do Kulturystyka