• LifeStyle Moda Ubrania i dodatki
  • Kapelusze

Masz problem z dobraniem kreacji? Nie martw się i pytaj na forum. Dyskusje o ciuchach w tym dziale.

Kapelusze

Postprzez Smoog » N, 11 października 2009, 18:11

Kapelusze wróciły do mody. Niestety, traktujemy ten fakt tylko jako stylistyczną ciekawostkę. Podejrzewamy, że nasz obojętny stosunek do tego oryginalnego nakrycia głowy bierze się po prostu z niewiedzy: co, jak i kiedy nosić. Oto krótki przewodnik po legendarnych modelach. Może doda ci odwagi. Wiele gwiazd sceny i ekranu już przypomniało sobie o tym dodatku. Brad Pitt, Johnny Depp, Justin Timberlake, Ashton Kutcher regularnie pojawiają się w ciekawych kapeluszach. Nawet niegrzeczny Pete Doherty nosi modele fedora i trilby. Do grona gwiazd nieśmiało dołączają również panowie podążający za modą. Aż trudno uwierzyć, że dawniej kapelusz był podstawowym elementem w stroju mężczyzny, bez którego nie ruszał się z domu. Jak inaczej mógłby się ukłonić kobiecie, jeśli nie uchylając jego ronda? Kapelusz świadczył o pozycji społecznej mężczyzny (w tym jego sytuacji majątkowej i towarzyskiej). Tak było jeszcze w latach 60. ubiegłego stulecia - na tę dekadę przypadła zresztą produkcja i ogromna popularność legendarnego serialu "Rewolwer i melonik". Później te eleganckie nakrycia głowy traktowane były z przymrużeniem oka. Kapelusze tak bardzo wyszły z użycia, że głębokim milczeniem pomija je wielu autorów poradników z modą męską. Teraz nadszedł czas ich wielkiego powrotu. Najwięksi projektanci włączyli kapelusze do swoich kolekcji. Jaki więc wybrać kapelusz i na jaką okazję?

Fedora

Obrazek

Kultowy model, upowszechniony przez gwiazdy kina (i filmowe sceny), w tym słynnego Bogarta w "Casablance". Brązową fedorę nosił również Harrison Ford jako Indiana Jones. Nazwę kapelusz zawdzięcza XIX-wiecznej sztuce Victoriena Sardou, w której główna bohaterka nosiła podobny model. Nazwa odnosi się praktycznie do każdego kapelusza wykonanego z miękkiego filcu, którego rondo można podwinąć do góry lub opuścić na oczy. Główka kapelusza również nie jest sztywna, na jej środku znajduje się miękkie wgłębienie, tzw. łezka (lub wydłużona bruzda). Dekoracyjnym elementem jest wstążka ze spłaszczoną kokardką. Fedory pojawiają się w niezliczonych interpretacjach (szerokość ronda, wstążki, wysokość główki, długość i głębokość "nacięcia" pośrodku), proponowanych przez różnych producentów, i doczekały się wielu nazw - como, lido oraz najsłynniejszej borsalino. Fedory ze średniej półki cenowej wykonywane są głównie z wełnianego filcu, podczas gdy za najlepszy surowiec uchodzi spilśniona sierść dzikiego królika (niegdyś bobra) - kapelusz z niego wykonany jest wyjątkowo miękki i pięknie się układa. Ważne: fedora to miękki model kapelusza, nosi się go więc podczas nieformalnych okazji. Dobrze współgra z dziennym garniturem i płaszczem. Ciekawą odmianą fedory jest model porkpie - mniejszy, z płaską główką, noszony chętnie przez muzyków jazzowych i bluesowych (a niegdyś przez Bustera Keatona i Freda Astaire 'a, który dla swoich gajowych poszukiwał modelu dobrze trzymającego się na głowie podczas obchodu lasów (noszone wówczas cylindry były notorycznie strącane przez gałęzie). Podobno Coke testował go w pracowni, kilkakrotnie na nim stając (do dziś Lock wzmacnia swoje meloniki żywicą). Wczesna angielska nazwa melonika to coke, dziś billy coke lub billcock. Wymiennie używa się również określenia derby. W języku angielskim znany jest jednak przede wszystkim pod nazwą bowler (od nazwisk Thomasa i Williama - mistrzów, którzy go stworzyli w pracowni Locka), w języku niemieckim melone, francuskim chapeau melone i melonik po polsku - w nawiązaniu do jego zaokrąglonego kształtu. Do lat 60. był standardową częścią ubioru londyńskich bankierów i prawników. Nosił go w większości swoich filmów Charlie Chaplin (jak i wielu innych komików, prawdopodobnie z powodu nieco śmiesznego kształtu), a w serialu "Rewolwer i melonik" (angielski tytuł "The Avengers") aktor Patrick McNee. Profesor Filutek z obrazkowych historyjek drukowanych w "Przekroju" Zbigniewa Lengrena również występował w meloniku.

Cylinder

Obrazek

Czarny cylinder jest kapeluszem najbardziej formalnym. Legenda głosi, że gdy w 1797 roku londyński kapelusznik John Hetherington pierwszy raz wystąpił w nim na ulicy, przechodnie reagowali z przerażeniem, a on za ten wybryk musiał zapłacić grzywnę. Dziś wkłada się go na specjalne okazje do najbardziej wytwornych strojów.

Panama

Obrazek

Wbrew nazwie pochodzi z Ekwadoru. Jest najpopularniejszym kapeluszem letnim, zdecydowanie wyprzedzającym wszelkie "zwykłe" słomkowe modele. Idealnie pasuje do lnianych garniturów na ciepłą porę roku. Panamy wykonuje się z włókien palmy jipijapa, które uchodzą za wyjątkowo elastyczne - na najdroższe modele wykorzystuje się najcieńsze włókna, a kapelusze tkane są w całości (gorsze są mniej giętkie oraz mają podwinięty do dołu i zszyty brzeżek ronda). Dobrą panamę można zwinąć i włożyć do kieszeni - nie straci nic ze swego kształtu. Kapelusz odkryto dla Europy dzięki robotnikom pracującym przy budowie Kanału Panamskiego - chroni przed słońcem i jest bardzo lekki. W kapeluszu podczas wizytacji budowy pokazał się sam prezydent Roosevelt. Dziś można go podziwiać na głowach angielskich dżentelmenów: sędziów krykieta, uczestników regat wioślarskich, widzów meczów tenisowych na Wimbledonie. Główkę i rondo w kolorze écru ozdabia czarna wstążka - wprowadzona przez najsłynniejszą na świecie londyńską pracownię Locka jako znak żałoby po śmierci królowej Wiktorii. O nieprzemijającym uroku tego modelu świadczy fakt, że najwięksi producenci kapeluszy produkują aktualnie więcej panam niż modeli fedora lub meloników. Do wielbicieli panam należeli Winston Churchill, Orson Welles, Gary Cooper. Podobno podczas pobytu na Wyspie św. Heleny Napoleon zamienił swój charakterystyczny czarny bicorne na białą panamę - jej najsłynniejszą, najszlachetniejszą odmianę montecristi, produkowaną do dziś w ekwadorskiej miejscowości o tej nazwie.

Styl i etykieta:

Kapelusz trzeba odpowiednio dobrać do warunków fizycznych. To nieprawda, że kapelusz nie nadaje się dla niskich mężczyzn. Wszystko jest kwestią odpowiednich proporcji. Mężczyźni niscy, o drobnej budowie ciała, powinni postawić na modele z mniejszym rondem i niższą główką, wyżsi i lepiej zbudowani, mogą zdecydować się na ronda szersze i na wyższą główkę. Kapelusze formalne noś do formalnych ubrań (np. homburg do smokingu), mniej formalne, jak fedora, do dziennych garniturów i płaszczy. Trilby świetnie uzupełni modną w tym sezonie garderobę w brytyjskim stylu. W swoim kapeluszu musisz czuć się pewnie - powinien pasować do kształtu twarzy, sylwetki, stylu ubrania i nastroju. Dobry kapelusz jest jak przyjaciel, nie wyrzuca się go po jednym lub dwóch sezonach. Pamiętaj też o etykiecie. Główna zasada każe uchylać ronda kapelusza przy powitaniu - zwłaszcza kobiety. Przy powitaniu mężczyzny można jedynie dotknąć palcami jego krawędzi. Niegdyś obowiązywała zasada, że mężczyzna powinien zdjąć kapelusz podczas rozmowy z kobietą oraz w zamkniętym pomieszczeniu. Dziś, kiedy kapelusz nie jest już codziennością, ale elementem starannej stylizacji, trudniej sprostać takim wymogom.

źródło: Logo24.pl

Tekst: Małgorzata Szwed-Kasperek

Zebrała: Aga Bora

Zdjęcia: Paweł Kiszkiel, materiały promocyjne firmy Borsalino, PAP/EPA
    Smoog
    Weteran PoMęsku

Administrator

Status związku: zajęty
    Punkty reputacji: 409

Reklama

Reklama na forum

Re: Kapelusze

Postprzez magdalenka156 » Wt, 13 lipca 2010, 18:27

Nie wiem czemu ale mnie osobiście faceci w kapeluszach się nie podobają, owszem w czapeczkach z daszkiem takie ale kapelusze?
    Królowa swojego losu, księżniczka własnej bajki.
    magdalenka156
    Stały użytkownik

User

Punkty reputacji: 0

Kapelusze

Postprzez marek10 » So, 24 lipca 2010, 15:46

Ja w kapeluszach nie chodziłem i nie będę chodził mi się one nie podobają.
    marek10
    Czasami na forum

User

Kapelusze

Postprzez FooocH » N, 25 lipca 2010, 13:14

Żaden z wymienionych wyżej kapeluszy mi się nie podoba. Dla mnie to jest niewygodny, chociaż chroni od słońca i na pewno nikt z młodszych by takiego czegoś nie założył.
    FooocH
    Czasami na forum

User

Kapelusze

Postprzez jakoo » N, 25 lipca 2010, 17:25

Myślę że kapelusze nie są aż takie złe.
    jakoo
    Czasami na forum

User

Re: Kapelusze

Postprzez Blackhawk » N, 25 lipca 2010, 18:59

Mnie się podobają ale takie kowbojskie kiedyś sobie takiego sprezentuje :D ;D
    [center]www.mega-sport.info - największe forum sportowe w Polsce[/center]
    Blackhawk
    Weteran PoMęsku

User

Punkty reputacji: 110

Kapelusze

Postprzez Gosi@czek » Pn, 26 lipca 2010, 17:55

Jeśli kapelusz jest odpowiednio dobrany i modny to niektórzy faceci wyglądają bosko:)
    [center]"Czuł się, jakby byli kochankami od początków wszechświata, od zarania pierwszej
    gwiazdy w przedwiecznym mroku. To było coś niezwykle pierwotnego i głęboko
    zakorzenionego w jego duszy. Kiedy poczuł, jak krew spływa do ust Eleny, musiał wtulić
    twarz w jej włosy, żeby stłumić krzyk A potem szeptał jej szalone słowa o tym, jak bardzo ją kocha i że nigdy już się nie rozstaną. A potem zabrakło mu słów...."
    [/center]
    Gosi@czek
    Stały użytkownik

User

Mój automibil: VW Golf 3 cabrio

Kapelusze

Postprzez Aimee » So, 28 sierpnia 2010, 14:31

A mi tam kapelusze się podobają...jeżeli koleś umie dobrze dopasować je do stroju.
    Aimee
    Nowy użytkownik

User

Kapelusze

Postprzez Przemo » Pn, 30 sierpnia 2010, 17:57

Mi się takie kapelusze nie podobają.
    Polecamy wszystkim darmowe Ogłoszenia Jasło
    Przemo
    Stały użytkownik

User

Mój automibil: brak
    Status związku: zajęty

Kapelusze

Postprzez Adagros » Cz, 23 grudnia 2010, 20:36

Kapelusze jak na mój gust są śmieszne, nigdy bym nie ubrał takiego czegoś. Czapka z daszkiem żądzi :cool:
    "Co masz zrobić jutro zrób dzisiaj, co masz do zrobienia dzisiaj zrób teraz".
    Adagros
    Weteran PoMęsku

Zasłuzony

Punkty reputacji: 56

Kapelusze

Postprzez Elegante » Pt, 24 grudnia 2010, 09:08

Zależy do czego i jaki kapelusz ;). Bo wiadomo - kapelusz kapeluszowi nie równy. Sam czasami wybywam na miasto ubrany w jeansy, t-shirt, kamizelkę i właśnie kapelusz. Często chodziłem tak zeszłorocznej wiosny ;). Nie wiem czy będę tak chodził tegorocznej, bo kapelusz doznał urazu :( i muszę nowy kupić xD a tu może być problem, bo byle co mnie nie zadowoli :D
    "Największym przegranym jest ten, kto nie podejmuje walki."

"Nie bój się dużego kroku - dwoma małymi przepaści nie przeskoczysz."
    Elegante
    Weteran PoMęsku

Redaktor

Mój automibil: Rodziców :P
    Punkty reputacji: 281

Powrót do Ubrania i dodatki