PoMesku.org.pl

Zarejestruj się, aby móc brać udział w dyskusji. Uwaga, każdy spam linkowy jest traktowany banem na adres IP, a każdy wątek z linkiem WYMAGA akceptacji moderatora.

Kwiatek1

pomysł na dobrego kurczaka poprosze:)

Rekomendowane odpowiedzi

Butelka z piwem, umyta, nabijasz na to kurczaka, którego wcześniej obsypujesz sola i papryką słodka. Wsadzasz do piekarnika (tylko warto postawić na jakieś brytfance bo piwo będzie kipieć wraz z tłuszczem). W polowie pieczenia do piwa nasypujesz soli zeby do końca oblalo twojego kuraka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurczak w sosie curry.

Pierś kurczaka

sezam

mąka kukurydziana

sos sojowy

ryż

majonez

ketchup

czosnek

Kurczaka kroimy na małe kawałki, wkładamy do miski, zalewamy sosem sojowym (ciemnym), odstawiamy do lodówki na 2-3 h albo i na całą noc (im dłużej tym lepiej), po wyjęciu z lodówki odstawiamy, by się ocieplił. Obtaczamy kawałki kurczaka w mące i sezamie i smażymy na głębokim oleju.

Podajemy z ryżem i z sosem z majonezu, ketchupu i czosnku. Proporcje jakoś majonez 3:4 ketchup - nie wiem, zawsze robię na oko. Sos ma mieć taki delikatnie różowy kolor.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Apropo kurczaczka i obiady, bo w sumie zaraz pora obiadowa... nie jest to może przepis, ale w sumie gotowe do zrobienia - kurczak w torebkach z knora smażone na patelni bez tłuszczu. Żona zawsze się tym zajada. (zawsze... od niedawna, lecz intensywnie) Godne polecenia, jak się chce obiad smacznie i na szybko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
butelka nie peknie w piekarniku? jaka temp. pieczenia?

Słyszałem już o tym podobno pyszne i nie pęka przy 180 stopniach

Ja polecam też smazonego we frytkownicy w panierce chrupery czy jakoś tak, można też upiec jest zdrowszy, ale nie tak soczysty ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najprościej. Pokroić w kostkę kurczaka, podsmażyć na patelni, dodać przyprawy (duuużo curry i ostrej papryki), dusić 15mnut pod przykryciem. doprawić do smaku, dodać czosnek posiekany, podać z ryżem :) albo frytkami :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Knorr FIX - kurczak w papirusie, czy jak on się tam nazywa :) Naprawdę super smakuje z ryżem, gorąco polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kiedyś robiłem kurczaka w cieście kokosowym, dokładnie nie pamiętam przepisu ale w każdym razie ciasto trochę gęstsze jak na naleśniki, do tego sypie się kilka łyżek wiórek kokosowych, obtacza się kawałki kurczaka i smaży na głębokim tłuszczu, do tego sos na bazie ketchupu-powideł śliwkowych i majonezu, pasuje świetnie, można dać makaron ryżowy i wg mnie jest ekstra, w każdym razie dziewczynie smakowało ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kurczak w pomarańczach :) z soku z pomarańczy możesz zrobic do tego sos (do polania ryżu) - tak było w przepisie ale ja robiłem oczywiscie z frytkami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja lubię proste przepisy i proponuję pierś z kurczaka przekroić na dwa plasterki. Ubić jeden i drugi tłuczkiem do mięsa a następnie posypać przyprawą Kurczak Złocisty, Majerankiem, Pieprzem Czosnkowym i dać się temu przegryźć. Następnie na jedną część włożyć dwa plasterki sera żółtego, kilka kostek sera feta i trochę sera pleśniowego. Przykryć drugą połówką i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 180C. Piec ok 15minut.

Miodzio:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podstawą jest dobre przyprawienie (wedle gustu) i dobre usmażenie/upieczenie/ugotowanie. Najczęściej przy smażeniu podkręca się zbytnio temperaturę, przez co nie wychodzi rewelacyjny. Osobiście doprawiam go curry, papryką, kurkumą, chilli a na koniec dodaję zioła świeże lub suszone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piersi z kurczaka - przyprawić ulubionymi przyprawami, obtoczyć w mące kukurydzianej - smażyć - podawać z frytkami, ziemniakami i surówką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się